Дали пък медиите не ни заблуждават?

Вялите разсъждение на един човек, който не можеше да заспи – това е общо взето плодът на една безсънна нощ, в която мозъкът ми беше изпълнен с мисли и никак не искаше да си почива.

Тази мисъл всъщност ме осени през деня, но не този, предхождащ нощта, описана по-горе. Беше просто един обикновен ден, в който гледах новини. Умишлено не казвам каква беше новината, която ме озадачи поради липсата на логика, поне в моята глава, в действията на главния „герой“. Та така реших, че тук има нещо гнило. Може пък да ни въвеждат в заблуда, умишлено или не. Имат властта да го направят, какво ги спира, нали така?

mass_media_by_naumann-d4konqyТака като се замисля по-дълбоко, и медиите си имат собственици, чиито интереси никога няма да се накърнят, поне в съответната медия. Та те са основният ни източник на информация за всичко, което ни заобикаля. Те са тези, които ни показват какво се случва в света, ние няма как да сме навсякъде и да имаме информация от първа ръка. Това, от една страна, е добре – прави те постоянно информиран, но, от друга, може би не чак толкова добре – прави те по-зависим от тях. Ти няма откъде другаде да си набавиш въпросната информация. Ами ако тя е невярна или предадена по грешен начин, за да провокира общественото мнение в определена посока? Какво правим тогава? Може би не трябва да приемаме всичко за „чиста монета“? Може би трябва да мислим повече и сами да си изградим мнение по определени въпроси, разсъждавайки логически? Следващия път, когато усетите, че нещо не се връзва, може би наистина не е такова, каквото ви го представят.

В заключение един съвет от мен – винаги имайте едно наум и собствено мнение по всички въпроси.

Google+ Comments