Да рециклираме повече

Чудя се кога хората у нас ще се научат, че отпадъците трябва да се изхвърлят правилно… Разделното събиране на боклуци е трудна, но не е непосилна задача и си струва да помислим над нея. Признавам, че за да се осъществява както трябва, са нужни реформи на национално ниво, но и те не са достатъчни, ако ние нямаме самосъзнанието на съвестни граждани.

ИWW-02cansbottles-12paper-23waste-overheadстината е, че нямаме представа колко много пари изхвърляме ежедневно на боклука, като се лишаваме от качествено рециклиране на отпадъци. Стъклото например може да се използва отново и отново след претопяване и преработка. Има хора на Запад, които си събират едва ли не джобни пари, като обикалят и връщат стъкло за преработване. Може би аз не съм се интересувала достатъчно, не не се сещам и за едно място у нас, където да мога да върна счупени чаши, бутилки от вино или счупено стъкло на прозорец и да съм сигурна, че този материал реално ще се рециклира за следваща употреба. Имаме някакви кошове за разделни отпадъци, но кажете. До колко те действат според вас?

А не става дума само за стъклото. Пластмасата и хартията също имат потенциала да бъдат използвани повече от веднъж. С оглед на това, че обществото ни все повече се очертава като консуматорско, мисля, че е важно да подхождаме по-съзнателно към отпадъците си.

Да споменавам ли, че всякакви горивни отпадъци, които не се рециклират, могат да се използват в електроенергията и промишлеността? Органичните отпадъци освен това могат да се използват за наторяване и в селското стопанство. Начини има, стига да има и желание. Вижте Япония например. Те нямат производствени ресурси, внасят всичките си материали, но са се научили да ги използват многократно, а не като нас – да употребяват и хвърлят. И докъде са стигали само!

Google+ Comments