Да интегрираме новия колега в екипа

Започването на нова работа е шоков момент за всеки. Нови хора, нова среда, нови порядки, а колкото и да е положителна една промяна, нормално е да предизвика първоначален стрес и объркване. Затова и приобщаването на нов колега към вече сформиран дългогодишен екип е дълъг и сложен процес, който не бива да се пренебрегва.
В тази статия ще откриете няколко ценни съвета как да стопите ледовете и да помогнете на новия служител във фирмата да се адаптира бързо.

Първите седмици са най-важни. Запознайте новопостъпилия с работната среда и процесите на работа, с ценностите на компанията и начина на комуникация. Важно е от първия ден новият колега да бъде въведен в конкретните му задължения – роля, задачи, очаквания. Той трябва да има поглед над цялостната картина и да знае по какъв начин ще се реализира неговият труд. Това създава взаимно доверие и удовлетворение.

Работното място е от изключително значение за всеки служител, без значение дали е нов или дългогодишен. Човек прекарва по-голямата част от деня си на работа, затова там трябва да му бъде приятно, уютно и да бъде ефективно. Ето защо предварително се уверете, че работното място на новия колега е подготвено и почистено. Осигурена е нужната техника и са му създадени всички акаунти. Хубаво е да има и „ментор“, който да го посрещне, разведе и представи пред останалата част от екипа. В тази връзка може да бъде организиран обяд или излизане с всички колеги, за да паднат по-лесно бариерите.

Ако имате възможност, подгответе подарък за новия колега. Достатъчно е да бъде нещо символично като чаша или тефтер. Може на тях да бъде изписано неговото име и името на фирмата. Този жест също е важна стъпка към изграждането на добри отношения.

Ако новият член на екип се чувства ценен и подкрепен от първия ден, то той ще се старае да бъде продуктивен и да оправдае гласуваното доверие.

Google+ Comments