Бюджет по време на празници

Празниците са силен период за вашия бизнес и не толкова положителен за личният ви бюджет? Да ви звучи познато? Несъмнено и покрай великденските, а особено покрай коледните и новогодишните празници, банковите ни сметки драстично намаляват. В България все още не е станало толкова комерсиално пазаруването покрай празници, но в Западна Европа например положението е направо изпуснато.

Там, особено покрай Коледа, се купуват подаръци на всеки член на семейството… до девето коляно. А януари месец след всички празници и пиршиства, всеки се прибира в колибката си и не си подава носа до заплата. Да не говорим, че и в повечето западни държави са свикнали да живеят на кредит, а докато изплатят направените разходи по коледните и новогодишните празници, сигурно идва ред за следващите.

Великденските празници обикновено не водят след себе си толкова значим разход, колкото коледните, но пък в същото време поне на родните ширини има традиция да се пътува и да се ходи на някое приятно местенце. Това се е утвърдило не само защото всеки иска да отиде по родното си място и да празнува с роднините си, но и защото това Великден е пролетен празник, който предоставя възможност за отдих след дългите зимни месеци.

За да не усетите толкова тежко празниците в портфейла си планирайте добре разходите си. Никой не ви кара да се лишавате или да пестите. Просто можете да ограничите онези безумни разходи като таксито, което ще обиколи целия град, само защото ви бързи да почакате автобуса, или чаят за 5 лева в онова безумно скъпо заведение. Абсолютно същият чай можете да пиете и за 2 лева на много други също толкова приятни и централни места. И така капка по капка ще стане вир

Доверете ми се!

Google+ Comments