Бизнесът съвети при преговори с Китай – част 2

Продължавам темата с бизнес съветите при преговори с Китай, тъй като това е водещата световна икономическа сила. Въпреки че на някои може да им се стори много абстрактна тема, то аз нямам съмнение, че на много хора им се налага по един или друг начин да контактуват по бизнес с китайци.

Предлагам ви още допълнителни правила, които е необходимо да спазвате при разговори с бъдещите си партньори от изтока.

Бъдете придружен от специалист
Ако смятате, че е необходимо, можете да представите на срещата и специалист, който да спомага за правилните бизнес преговори. Той ще ви помогне да придържате разговора в основни направления и ще привнесе допълнителна сигурност за вас и човека отсреща.

Спазвайте традиционния бизнес етикет при хранене
След като срещата приключи, със сигурност ще бъдете поканени да хапнете типични за страната ястия. Те са съставени от разнообразни части, които трябва да опитате и то по учтив начин. След като яденето приключи, не предлагайте да платите сметката, тъй като домакините са тези, които обикновено плащат.

Подаръци
Можете да подарите подарък в знак на признателност, стига да имате предвид някои специфики. Необходимо е да избягвате бялото и да заложите на червена опаковка. От списъка си с подаръци изключете часовници или ножици, тъй като няма да бъдат приети и ще се счетат като израз на лош вкус.

Използвайте типични изрази
Но без съмнение най-важното от всичко е да научите поне нещо от езика. Необходимо е да разговаряте дори минимално и да го правите учтиво като използвате изрази и думи, характерни за страната. Това ще покаже, че се интересувате от езика и уважавате местните традиции и култура.

С всички тези съвети и примери можете да стартирате успешен бизнес с представители от Китай. Подобрете уменията си, прочетете малко повече за страната и обичаите там. Това ще бъде сигурен начин за отлично представяне пред азиатския гигант.

Google+ Comments