За интернет търговията

targoviaВчера попаднах резултатите от някакво изследване на потребителските нагласи, което съвсем категорично показва, че огромен процент от българските купувачи предпочитат да пазаруват в традиционните магазини, а не от търговски обекти в мрежата. Върху причините за тези резултати могат да се поупражнят много социолози, народопсихолози и маркетингови специалисти, затова аз няма да им влизам в територията и да им изземвам правомощията и хляба. Ще поразсъждавам от бизнес гледна точка. А погледнато от този ъгъл, най-логичното заключение, че въпреки тези стряскащи резултати за интернет търговията, в едно не много далечно време бъдещето – особено за някои сектори – е точно на този начин на покупко-продажба. И веднага ще се аргументирам.

Първо – разнообразието, което предлагат такъв тип магазини е несравнимо. И на минутата ви давам пример. Съвсем наскоро реших да купя телевизор. Погледнах в сайта на една от големите вериги за техника – разнообразие голямо. Избрах си модел – но пуста българска недоверчивост, която между другото може би е основната причина за резултатите от анкетата – реших да отида и да го видя на живо. По-сигурно ми се стори. Да, обаче моя модел, както и много други от интернет пространството, ги нямаше – ограничена площ, както каза консултантът, не може да държим на склад всички модели.

Второ, макар у нас тази тенденция още да не е осезаема, този вид търговия наистина може да предложи значително по-ниски цени, отколкото магазин в центъра на града или в някои от лъскавите молове – няма да говорим за какви разходи месечно става въпрос там: заплати, осигуровки, наеми, вода, ток, охрана, загуби под формата на неизбежни кражби и пр.

И още много аргументи мога да изредя в подкрепа на тезата си, че това е начинът, по който ще се извършва алъш-вериша на бъдещето. Само че, както и за всички останали новости, и за тази потребителят трябва да бъде стимулиран – трябва да усети много отчетливо разликите в цените, в опростената комуникация и т. н. С две думи – виртуалните магазинери са на ход. И от този ход зависи кой ще се позиционира добре на пазара в идващите години.

 

Google+ Comments