Само с хотели и забележителности не става

zabelejitelnostiКазват имало богати и бедни, защото едните търсели нови начини да спечелят повече, а вторите им правели сметка. Дано с днешния ми материал не ме причислите към втората група, защото аз по-скоро ще се включа в делата на другите със свежа идея как биха могли да печелят още повече. Сигурно много пъти сте чували от управленци и икономисти, че един от начините България да се оттласне от дъното, е развитието на туризма. И как не. Имаме всички природни и исторически дадености за това. Че в последните години и хотелска база, която май все още не успяваме да натоварим достатъчно. Туризмът обаче не е само старини и комфортни условия за престой, той е и всичко останало, с което може да се привлече един турист. Не случайно казвам един турист, защото имам усещане, че като че ли у нас тази услуга се развива единствено в посока на обслужването на големи групи, някак по-лесно е. И се забравя, че масовостта отдавна не е приоритет на съвременния човек и в последните години често туристите, свободни електрони, които предпочитат да не се съобразяват с програмата на група, доста увеличиха своя брой. И като представител на тези свободни единици веднага ви казвам какъв е поводът на днешните ми разсъждения.

Отдавна се каня да отида във Велико Търново. Само че да отидеш там и да не видиш шоуто “Звук и светлина”, е все едно да стигнеш до площад “Свети Петър” в Рим и да не видиш папата. Започнах да издирвам информация за това, кога се провежда, за да мога да съобразя пътуването си с това. Не намерих надеждна такава, но попаднах на страница във Фейсбук с името на шоуто. Писах там и помолих за информация. Пратиха ми линк към текст, където се обясняваше, че общо взето мероприятието е платено и групово, иначе се правят безплатни, но никой не знае точно кога. От материала ставаше ясно, че цената на едно представление е 800 лева.

И сега един основателен въпроса към община Велико Търново. Не може ли в месеца да има две твърдо установени съботи – примерно първата и третата, – когато това шоу да се излъчва безплатно. Цената за това ще е 1600 лева, а ползите за града под формата на туристи – стократно по-големи. И тук не става въпрос само за някакви левчета, които трябва да дадеш, а за удобство – първо, твърдо установените дати ще улеснят планирането, и второ – няма да занимаваш човек, който има доброто желание да си остави парите в града ти, със сложни организации, телефонни разговори и прочие по уреждането на досега си до тази местна атракция.

 

Google+ Comments