Резултати и извинения

Няма отчайващи ситуации, има само хора, които се отчайват в определени ситуации.

До голяма степен предварителната нагласа, с която мениджърите подхождат към справяне с реалността, определя и това какво постигат в края на деня си.

А в края на деня има или постигнати резултати, или извинения и истории за това защо не са постигнати. Непостигането на резултатите не трябва да се бърка с липса на ангажираност и отдаденост, защото то може да е сигнал за лошо ресурсно планиране, ако хората са натоварени напълно и въпреки това не смогват с работата.

При всички случаи обаче, способността на мениджърите да разграничат обективните пречки от разтягането на локуми ще определи културата, и ангажираността на хората да преодоляват на пречки и постигат резултати. Мениджърите винаги ще получат повече от това, което толерират . Впускането в детайлни истории, драматизации и сценарий може да помага за номинирането за Оскари, но за хората, които искат да се фокусират върху постигането на определени цели това може само да ги изтощи и фрустрира.

Толерирането на повечето изкуствени извинения ще доведе до тяхното лавинообразно увеличаване. Толерирането на висока концентрация и фокусирането върху постигането на резултати ще доведе до повече от именно това – повече резултати. Обстоятелствата, които водят до извинения, са причини за непостигане на резултати. Те са просто средата, в рамките на която трябва да се постигнат резултатите. Особено при извиненията е, че при тях има и доза истина. Вниманието, хвърлено върху тях, има ефекта на хвърлен бензин върху огън -само ще го разпали и ще доведе до пламъци, пожари и пропуснати възможности.

Типични извинения:
– Нямаме достатъчно хора
– Нямаме достатъчно време
– Нямаме разбирането на клиента
– Нямаме яснота какво точно иска

Google+ Comments