Полезно е да работим на открито

В този текст няма да прочетете хилядите ползи от това да работите навън. Няма да ви разкривам и как да направите средата си по-адаптивна към природата. А сега може би си помислихте защо продължавате да четете? Защото аз все пак ще ви изненадам и ще ви разкрие нещо, което сте забравили.

Всички ние сме свикнали, че щом отидем на дадено място, което се нарича наш офис, се настройваме за самия работен процес. Там имаме удобен стол, бюро, жужаща луминесцентна светлина, глъч от хора, колеги и напрежение. Така преминават 9 часа от най-светлата част на деня и като цяло от денонощието. А именно през това време може да сме най-полезни на себе си.

Сигурно тук ще ви шокирам, като ви кажа, че офисът не е естественият хабитат на човека. Не, в него не трябва да прекарваме безумно много време и не трябва да гледаме светлината от лампите. Това, което може да направим, особено през пролетно-летния сезон, е да излезем навън и да пренесем там офиса си.

Само си представете как сте се изпънали на хавлия под някое дърво в парка или в някоя градинка. Босите ви крака са докосвани, понякога погъделичквани от зелената трева. Светлината е естествена и слънчева. Глъч отново има, но той е премесен с този от птиците. Нуждаете се от вдъхновение – просто поглеждате катеричката по дървото и готово.

На мен това ми звучи като идилия и затова смятам да я привнеса в работните си навици. Може би в началото ще ми бъде малко трудно да се адаптирам и да зарежа удобствата, обаче чувството на свобода ще компенсира всичко. А ето това е най-голямата полза от това да работиш на открито.

Google+ Comments