Кога сънят не ти достига?

good-sleepФразата “Още 5 минути” ни е до болка позната. Колкото и рано да сме си легнали, ставането сутрин, особено в понеделник, ни е най-трудно. При това без да се чувстваме притиснати от други задължения. Но какво ще кажете за хората, чието ежедневие е свързано освен с работа и с други задължения, които ги държат будни до малките часове на денонощието. Ако си мислите, че вашият сън не достига, то какво ли бихте казали за тях?

Умората е една от причините да се чувствате сънно изостанали от повечето си колеги. В редките случи, дори когато се наспивате, отново чувствате напрежение и се надявате след почивните дни да отшуми и да започнете седмицата начисто. Добре, но какво да сторите, след като дори събота и неделя започвате по навик да се будите рано и пак по навик не успявате да заспите преди полунощ.

Ето няколко кратки съвета за това как да се чувствате отпочинали и да имате дълбок и пълноценен сън.

1. Чай преди лягане. Някои хора прибягват към употребата на успокоителни, но не смятам,че здрав мъж или жена има нужда от тях. Затова препоръчвам да пиете топли чайове, които са специално съчетани за времето преди да заспите. Лавандула, маточина или други нежни билки имат “упойващ” аромат и отпускащо действие. Една чаша чай вечер гарантира по-добър сън. Казват, че също добре се приема топло мляко с мед.

2. Научете се да заспивате бързо. Дали ще потънете в сън веднага или ще ви отнеме повече минути, това е строго индивидуално. Но ако си наложите и освободите бързо съзнанието си от делничните проблеми, ще напреднете в заспиването. На своевременно заспиване се приучават и хората, които имат тежки професии – лекари, пожарникари, полицаи…

3. Създайте си впечатление за по-дълъг сън. “Още 5 минути” могат да се превърнат в буквална фраза. Просто нагласете телефона ви да звънне с 30 минути по-рано, а следващата аларма направете за точния час. Така ще имате допълнителни 30 минути да поспите и ще си самосъздадете усещането, че разполагате с допълнителни минути да си полежите.Т.е няма да се налага да ставете след първата аларма.

4. Дремвайте следобед. Според мен това е Правилото на правилата. Понякога, когато се приберете сте толкова изморени, че ви се иска веднага да дремнете за половин един час. Направете го. Всяко време за сън е ценно и затова го използвайте пълноценно. Имате деца? За половин-един час нека ги погледа бабата или другия родител. Все пак трябва взаимно да си помагате.

Google+ Comments