Използвате ли shortcut комбинации?

Не знам дали сте се замисляли как точно си служите с вашия личен или служебен компютър, но аз го правя от време на време. Самоанализирам се… И знаете ли какво забелязах? Използвам не една и две клавишни комбинации, които улесняват работата ми.

computerПредполагам всеки от вас знае какво правят комбинации от типа на Ctrl+C, Ctrl+V и Ctrl+X. Това са командите за копиране, поставяне и изрязване. Ctrl+Z ви връща една стъпка назад, така че е нещо като “undo”.

Alt+Tab минимизира отворения ви прозорец, за да видите нещо друго, било то Интернет браузър, някоя папка, текстов файл, скайп чат или друго.

А знаете ли за какво служи комбинацията Ctrl+Alt+Delete? Би трябвало да ви се стартира Task Manager-а. Alt+F4 ще затвори това, което е отворено на екана ви в момента, а ако няма такова вероятно компютърът ще ви попита дали наистина искате да го изключите.

Ctrk+N по принцип играе ролята на “new” и може да ви отвори нов текстов файл, ако в момента работите в Word, нов прозорец, ако сте в Интернет и т.н. в зависимост от дейността ви в момента. Пробвайте също комбинациите от Ctrl+B и Ctrl+I в Microsoft office пакета. Където между другото Ctrl+S ви сейфа файла с нанесените до момента корекции

Това са само част от вариантите. Има много шорткъти в различни програми и навсякъде е много полезно да ги знаете и да ги използвате.

Google+ Comments