Да защитим парите си сега

Скъпи хора, както знаете, преди близо месец започна война, съвсем близо до България. Тя доведе не само жертви и разруха, но и пренареждане на световната икономика. Чрез ограниченията за Русия се наложи повишаване на цените на горивата и на някои суровини. Това от своя страна повлиява на бизнесите и цените на крайните продукти и услугите. Резултатът е световна инфлация.

По принцип в бюджета на държавата ни, както и в този на други страни, са заложени около 1-2% годишно за справяне с инфлацията. Само за последната година и в частност два месеца, в България тя нараства с над 12%. Прогнозите си да се развие до 20%, а това е невероятно много. Засегнати ще бъдат не само бизнеси, но и частни лица.

Може би най-потърпевши ще са пенсионерите, които няма как да увеличат доходите си. Все пак и пенсиите им досега едвам им стигаха за справяне с ежемесечните разходи. Съветът тук е, ако разполагат със спестовен фонд или имат заделени пари, с помощта на техни близки, да ги инвестират в ценни държавни книжа. По този начин ще се запази не само стабилна финансова позиция на държавата, но няма да има и големи парични загуби.

При работещите хора в средна възраст също ще се усети инфлацията. Въпреки че те имат възможността да се трудят, дори на няколко места, за да се справят с финансовите си цели, ще се наложат и финансови ограничения. Първо трябва да се минимизират разходите за прекалено скъпи храни, почивки, дрехи или уреди. Инвестицията в недвижимо имущество някои финансови консултанти казват, че е добра опция, но за мен в момента те са ненужно високи и казано разговорно – нямат избиване в бъдеще.

Това, което може всички да направим, е да не намаляваме драстично потреблението си, за да не се доведе до фалит на бизнеси. Въпреки това трябва много добре да се преценят възможностите с крипто или акционно инвестиране. А за тази цел не се притеснявайте да се доверите на финансов консултант, който ще ви помогне да защитите парите си.

Google+ Comments