Да забранят ли на пенсионерите да работят?

pensioneriПърво започвам с уточнението, че въпросът на днешната ми статия не е просто икономически, той е стратегически. И от това, как ще бъде решен този проблем, до голяма степен зависи и бъдещето на страната ни – защото от младите хора чакаме да създават семейства, да раждат деца, да продължат нацията ни. А как се случва това, ако нямат работа и доходи!?

Не, не преувеличавам – реалната картина днес е такава – много работещи пенсионери и много безработни млади хора, трайно при това. Хора, които след завършването на образованието си – без значение дали е средно, или висше – не са успели да се установят на работно място. Дълги години.

Нека да помислим защо работодателите предпочитат пенсионери – ще ги видите масово по магазини, цехове, като охрана, в офиси. Не е заради спестените осигуровки, защото вече и за пенсионер, и за човек в работна възраст се плащат еднакви суми – тоест тежестта е същата. Тогава защо? Ами логично – когато един човек получава от държавата всеки месец сигурни 200-300 или повече лева (заслужени и заработени през годините – това не го оспорвам), съвсем нормално ще се съгласи на много по-ниско заплащане, защото, така да се каже, този доход му е допълващ. Младият човек не може да се съгласи на заплата от 300 лева и обикновено не го прави, защото просто не могат да му стигнат само за транспортните разходи и дневните за храна. Какво остава да помисли за семейсво, продължение на рода и други такива нормални неща.

Ще попитате редно ли е да се лишат възрастните хора с ниски пенсии от възможността да работят? Не, не е редно, нека работят, ако се чувстват способни и в добро здраве, но да не се пенсионират, въпреки че са достигнали възрастта за това.

Тежка и трудна истина – но трябва да си я кажем. Защото, ако продължава така, след няколко десетилетия наистина няма да ни има.

 

Google+ Comments