Безплатни университети – още от тях

За да не ви отегчавам с прекалено дълги текстове, продължавам в друг материал темата за безплатните университети. За тази част подбрах страни, които са по-екзотични и далечни, но има какво да предложат. Готови ли сте и за тях?

Аржентина
Латиноамериканската страна е привлекателна не само с топлия си климат, но и с гъвкавостта си по отношение на образованието. Във всеки един университет в страната могат да учат и чужденци на испански или английски. Разбора се, за целта е необходим сертификат. Бакалавърските програми са безплатни, като малка част от тях са платени. За магистър вече сумите достигат до 350 евро за семестър. Всеки университет има своя схема за приемане и може да се използва или диплома за завършено средно образование, или да се държи изпит. Животът там е доста евтин на фона на дългото пътуване – до 4 000 евро годишно.

Бразилия
Друга страна с горещ климат и екзотика, която предлага предимства за редица чуждестранни студенти, е Бразилия. Страната осигурява безплатни програми за местни и чуждестранни студенти във всички държавни университети. Както може да се досетите, обучението е на португалски и се изисква сертификат, както и приемен изпит с общи въпроси на местния език. Тъй като образователната система в страната се развива доста бързо, и животът там поскъпна – на месец ще са необходими около 800 евро. Което не е малко.

Исландия
Тук сигурно сте изненадани, но ще ви кажа, че островната страна предлага безплатно образование в университети за всички. Трябва да се плати такса регистрация от около 300 евро. И това е. Но любопитното е, че за да ви приемат във висше учебно заведение в Исландия, трябва да сте над 20 години и да сте учили поне година или две в друг международен университет. След това може да се прехвърлите и лесно дори да запишете магистър. Задължително отбелязвам, че там животът е доста скъп и за студенти ще са необходими поне 1000 евро на месец. Но ако се намери работа – тогава нещата ще са по-поносими.

Google+ Comments