Колекционерството

Всеки от нас е бил колекционер, особено в детските години. Сега като се замисля аз колекционирах картинки от дъвки Турбо, салфетки и какви ли не други предмети. Беше хубаво. Няма да забравя как с останалите деца си разменяхме повтарящите се картинки и с часове си разглеждахме колекциите.

Замислих се на тази тема тъй като миналия ден случайно попаднах на кутията ми с колекция от монети. Наши български монети, които отдавна не са разплащателни в България. Най-вероятно нямат никаква стойност, но за мен са безценни. В главата ми нахлуха едни мили спомени.

Поразтърсих се за колекционирането и попаднах на „Съюза на колекционерите в България”. Членове са редица познати и непознати личности – Валери Стефанов, Иван Маразов, Светльо Кантарджиев, Стоян Денчев и още много други. Оказа се, че съюза е доброволен, а участващите лица се обединяват за да са в обществена полза. Все личности дали сериозен принос за създаването и съхраняването на родната ни култура, която определено има нужда от обогатяване и опазване.

Надявам се такива организации да се създават все по-често. Дори ще се радвам да направят една и в нашия град. С радост ще се присъединя.

Кой знае -старото ми хоби може да се превърне и в ново. 🙂

Между другото, наскоро разбрах от новинарска статия, че един от колекционерите – Светльо Кантарджиев, е създал и своя фондация с името “Мизия”, която се занимава със спасяване и реставриране на забравени от Държавата културни и исторически ценности. Мисля, че това е похвално и се надявам да успее да изпълни целта си да създаде музей  с подобни експонати.

Google+ Comments