Бумът на дигиталното номадство

Работа от вкъщи продължава да нараства скокообразно. До голяма степен това се случва благодарение на постоянния технологичен напредък. Но несъмнено върху този феномен влияние оказа и пандемията. Въпреки че на някои хора им се наложи принудително да извършват работните си задължения от дома, то им и такива, които водят много екзотичен начин на живот като дигитални номади.

За тези от вас, които не са запознати с термина, потърсих в един от речниците на съвременния език какво всъщност е дигитален номад. Ето го и отговорът: отдалечен работник, използващ лаптопа си. Някак ми се стори прекалено лаконично и общо. Затова ви давам още пояснения.

Цифров номад или дигитален номад е професионалист, който използва ИКТ, за да изпълнява работата си от всяка точка на света. С други думи, те извършват задълженията си през интернет, което им позволява да пътуват и работят едновременно. Тяхната работа се извършва основно от всяко място, което има интернет връзка: домът им, кафенета, хотели и т.н. Светът е техният офис. Дигиталното номадство е начин на живот, който е резултат от технологичния, социално-икономическия и трудовия напредък на 21-ви век.

Тези хора търсят и намират свобода на движение. Също така време и гъвкавост на работа, която им позволява да се наслаждават на света и да развиват други житейски проекти. Дигиталните номади са уморени от рутините, наложени от традиционните модели на работа. Но подкрепяни от технологията, те развиват своята професия и проекти, докато се радват на земята.

В момента, тъй като на все повече хора им се налага да работят от домовете си, можем да кажем, че влизат в графата на номадите на съвремието. И въпреки че пътуванията са ограничени, те спокойно могат да се отправят към вила в планината или пък на морете в собствената си страна и да работят. По този начин ще сменят обстановката, ще научат много неща и ще се почувстват свободни.

Google+ Comments